vrijdag 20 augustus 2010

MOTHER SHIPTON

We kennen allemaal Nostradamus, maar wie kent 'Mother Shipton'?
Voor zover we weten heeft ze echt bestaan, een heks en profetes geboren in (ongeveer) 1488 en gestorven in 1568.
Alles wat we van haar weten hebben we te danken aan latere biografieën, want in de historische annalen is ze niet terug te vinden.
Dus de kans bestaat dat er nooit een moeder Shipton is geweest. Historici zijn het er nooit over eens geworden.
Hoe dan ook: Moeder Shipton's echte naam was Ursula Southill, en haar moeder, Agatha Southill was een heks, zodat Ursula als kind als het 'Devil's Child' werd genoemd.
Haar uiterlijk had ze ook al niet mee, en dat moedigde haar magische reputatie alleen maar aan.
Richard Head, een biograaf van Mother Shipton (een van de velen) schreef in 1648: "Haar lichaam was kort, haar hoofd was lang, met scherpe vurige ogen, haar neus was buiten proportie, van een ongelofelijke lengte, met krommingen en bulten, en voorzien van veel vreemde puisten in verschillende kleuren, zoals rood, blauw en bruin. Haar aanblik was angstwekkend voor de toeschouwers, en omdat haar neus ook nog licht gaf was het als met de dampen uit de hel: men had geen ander licht meer nodig."

Hoewel dit natuurlijk een aangedikt verhaal is, moet Ursula wel slecht bedeeld zijn geweest door moeder natuur. Tegenwoordig zouden we ons met zorg afvragen hoe erg het arme kind gepest werd door leeftijdgenoten, maar waarschijnlijk waren in die tijd meer kinderen dan nu niet zo recht van lijf en leden.
In ieder geval heeft het haar niet belet om te trouwen. Ze was toen 24, en al jaren doende met voorspellingen. Haar huwelijk met Tobias Shipton schijnt harmonisch geweest te zijn.

Zoals dat gaat met legendarische figuren, zijn veel profetieën op haar naam gezet, terwijl ze door (veel) latere vogels waren bedacht. De meeste echte voorspellingen hadden te maken met haar eigen tijd, en haar helderziendheid met het dagelijks leven. Er zijn verhalen van hoge heren die haar incognito in haar hutje kwamen opzoeken, ongeveer zoals ze nu een bekende helderziende stiekem zouden raadplegen.
Maar Moeder Shipton konden ze niets wijs maken, die zag door elke vermomming heen.

Volgens de traditie werd Ursula geboren in een grot bij Knaresborough, North Yorkshire. Daar was haar 15 jarige ongetrouwde moeder vanwege narigheid in het dorp heengevlucht. De grot bij de 'Dropping Well' had een slechte reputatie, omdat het bronwater op den duur alles in steen veranderde.
Dat is geen geintje, dat is echt zo. Alleen wist men toen nog niet dat dat een natuurlijk verschijnsel is bij water met een hoog gehalte aan calcium. Objecten die door het water worden besproeid 'verstenen' in ongeveer 6 maanden.
Al met al een geschikte plaats voor een legendarische zieneres om geboren te worden!

Haar voorspellingen hadden dezelfde onbegrijpelijkheid als die van Nostradamus, maar omdat ze zich niet over eeuwen uitstrekten kon men noch binnen dezelfde generatie constateren dat ze uitkwamen. Een soort 'Aha Erlebnis' , voor wat het waard was. Haar naam en faam wist ze er in elk geval mee te vestigen.
Later in haar leven breidden de voorspellingen zich uit naar kerk en staat, en men zegt dat ze vaak de spijker op de kop sloeg.

Volgens een van haar biografen voorspelde ze de ondergang van de wereld in 1881, iets wat Engeland behoorlijk alarmeerde. Mensen verlieten hun huizen en brachten de nacht door in gebed in kerken en kapellen. Zoals we weten ging het ook die keer niet door, maar het zegt wel iets over haar invloed, zelfs drie eeuwen na haar dood.

Haar voorspellingen van moderne zegeningen als vliegtuigen, ijzeren schepen, motoren, onderzeeërs en zelfs radio en internet kunnen we met een grote korrel zout nemen, omdat ze hoogstwaarschijnlijk later in haar naam zijn geschreven.
Wanneer een vers als:
"Around the World thoughts shall fly, in the twinkling of an eye" werkelijk over email ging, dan was Mother Shipton bepaald de beste profetes geweest uit de geschiedenis.

Dat ze nog niet vergeten is blijkt uit de populariteit van de geboortegrot, waar mensen speelgoed komen ophangen, bij voorkeur teddyberen, om ze daar te laten verstenen.
Waar of niet waar, historisch of niet, Mother Shipton is een kleurrijke legende die het waard is in leven te blijven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Thanks a bunch for sharing this with all of us you really understand what you are speaking about!

Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =).

We could have a link trade arrangement among us
Have a look at my webpage online casino free bonus